De spitssnuitsteur is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. Deze steur wordt maximaal 220 centimeter groot.
Spitssnuitsteur (Acipenser stellatus) is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. Lichaam en snuit zijn langgerekt en slank. Spitssnuitsteur wordt maximaal 220 centimeter groot. De beenplaten zijn lichtgekleurd (26 tot 43 beenplaten op de flank) en tussen de rijen beenplaten bevinden zich onregelmatig geplaatste kleine beenplaatjes. De Bekdraden bevinden zich dichter bij de bek dan bij de snuitpunt. Het lichaam is donkergrijs met een lichtgekleurde buik. De vinnen zijn donkergrijs met een lichte rand.
Voortplanting
De soort migreert vanuit zee stroomopwaards in rivieren om te paaien op grindbedden in snelstromend water.
Levenswijze
Tekst volgt nog
>Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de spitssnuitsteur zijn de Kaspische zee, zwarte zee en Azov zee en de hiermee in verbinding staande rivieren waaronder de Wolga en Donau. Het kweken en de verkoop van spitssnuitsteur in vijvercentra heeft geleid tot incidentele uitzettingen in Nederland. Voortplanting van de spitssnuitsteur in Nederland is niet bekend.
Bedreiging en bescherming
Spitssnuitsteur staat op de IUCN Red List of Threatened Species. De soort wordt ingedeeld in de categorie: Critically Endangered. Aangezien de spitssnuitsteur niet inheems is in Nederland geld hier geen wettelijk beschermde status voor de soort. In zijn gehele oorspronkelijke leefgebied staat de soort onder sterke druk door overbevissing en verlies aan paailocaties.