Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Soorten

Spitssnuitsteur

Acipenser stellatus

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus Jelger Herder

De spitssnuitsteur is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. 


Herkenning

De spitssnuitsteur (Acipenser stellatus) behoort tot de familie van de steuren (Acipenseridae). De soort kan tot ongeveer 250 centimeter groot worden. De soort heeft in vergelijking tot andere in Nederland voorkomende steuren een lange en spitse snuit. De soort heeft contrastrijke relatief grote beenplaten met daartussen onregelmatig geplaatste kleine beenplaatjes. De Bekdraden bevinden zich dichter bij de bek dan bij de snuitpunt. Zie verder de herkenningskaart uitheemse steuren

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus


 

Ecologie

 

Voortplanting

In het natuurlijke verspreidingsgebied vindt de voortplanting  plaats in grote rivieren op delen met een sterke stroming en stenig of grindrijk substraat. In Nederland plant de soort zich niet voort. De soort migreert vanuit zee stroomopwaards in rivieren om te paaien op grindbedden in snelstromend water.

Levenswijze en habitat

Het leefgebied van de spitssnuitsteur bestaat uit diepe, langzaam stromende delen van grote rivieren en estuaria en ondiepe kustzones. Ze voeden zich met macrofauna en vissen die ze met hun bekdraden opsporen in de bodem. In het natuurlijke verspreidingsgebied zijn zowel populaties bekend die uitsluitend in zoet water leven als populaties die migreren tussen zout en zout water (anadroom).

 


 

Verspreiding

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de spitssnuitsteur zijn de Kaspische zee, zwarte zee en Azov zee en de hiermee in verbinding staande rivieren waaronder de Wolga en Donau. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw worden uitheemse steurenverkocht voor tuinvijvers. Sindsdien duiken losgelaten tuinvijverexemplaren met enige regelmaat op. Ook worden uitheemse steuren incidenteel uitgezet in sportvisserijwateren en zijn er mogelijke ontsnappingen uit kwekerijen stroomopwaarts van Nederland. 

Spitssnuitsteur Acipenser stellatus

 


 

Bedreiging en bescherming

De diamantsteur is een exoot in Nederland en geniet daarom geen bescherming. De soort staat internationaal als ernstig bedreigd op de IUCN Red List of Threatened Species door de bedreigde status in haar natuurlijke verspreidingsgebied door door overbevissing en verlies aan paailocaties. 


 

Zie ook

Kaft CITES Identification Guide

Herkenning zoetwatervissen

 

Help mee,
geef je waarnemingen door

 

 

Vorig artikel Spiering
Volgend artikel Springkikker (Exoot)
Printen
2537

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top