Search
donderdag 9 december 2021

Soorten

Bruine dwergmeerval

Ameiurus nebulosus

Bruine dwergmeerval - Ameiurus nebulosus - Jelger Herder 

Deze kleine exotische meerval komt in Nederland op een beperkt aantal plaatsen voor in met name Limburg en het oosten van Noord-Brabant.


Herkenning

De bruine dwergmeerval (Ameiurus nebulosus) lijkt sterk op zwarte dwergmeerval maar is algemener en doorgaans lichter van kleur. Een onderscheidend kenmerk tussen de soorten is de achterzijde van de voorste borstvinstraal, deze is bij bruine dwergmeerval sterk getand en bij zwarte dwergmeerval niet. De bruine dwergmeerval lijkt sterk op zwarte dwergmeerval maar is algemener en doorgaans lichter van kleur. Een onderscheidend kenmerk tussen de soorten is de achterzijde van de voorste borstvinstraal, deze is bij bruine dwergmeerval sterk getand en bij zwarte dwergmeerval niet. De Europese meerval heeft zes bekdraden, de bruine dwergmeerval acht.

Bruine dwergmeerval Ameiurus nebulosus Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

De soort heeft een voorkeur voor wateren met een hoge temperatuur. Waarschijnlijk blijven de meeste wateren in Nederland te koud voor een geslaagde voortplanting en snelle groei.

Levenswijze

De bruine dwergmeerval is vooral in de schemering en nacht actief. Overdag verschuilt hij zich tussen stenen en holtes. De soort heeft zeer goed ontwikkelde smaak- en geurzintuigen waaronder lange bekdraden. Het voedsel bestaat uit muggenlarven, watervlooien, waterkevers, pissebedden en vis.

Bruine dwergmeerval Ameiurus nebulosus Jelger Herder

 

Verspreiding

De bruine dwergmeerval komt uit Noord-Amerika. In Europa is hij in de 19e eeuw geïntroduceerd als consumptievis. In Nederland zijn diverse oudere en recente waarnemingen van bruine dwergmeerval bekend. De meeste recente waarnemingen van de soort zijn afkomstig uit Limburg en het oosten van Noord-Brabant waar bruine dwergmeerval stand lijkt te houden.

Bruine dwergmeerval Ameiurus nebulosus Verspreidingskaart NDFF

Bedreiging en bescherming

De bruine dwergmeerval is een exoot en geniet geen bescherming in Nederland. De soort is goed bestand tegen een hoge zuurgraad, lage zuurstofgehaltes, waterverontreiniging en troebel water.

Bruine dwergmeerval Ameiurus nebulosus Jelger Herder
Vorig artikel Bronforel
Volgend artikel Bruine kikker
Printen
3220

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top