Search

Over RAVON Agenda Webshop Steun ons English

zondag 11 mei 2025

Werkgroep vissen, amfibieën en reptielen Noord-Holland

Doelstelling

Opgericht in 2010. Doel van de werkgroep is een stimulerende gelegenheid te bieden naar de studie van vissen, amfibieën en reptielen. In de werkgroep zijn beginners en kenners van harte welkom. Het is de bedoeling dat de leden van de werkgroep hun kennis vergroten en delen en dat ze ervaring kunnen opdoen met het inventariseren, determineren, monitoren en het beschermen van diverse soorten vissen, amfibieën en reptielen.

Activiteiten

De activiteiten van de werkgroep zullen voornamelijk gericht zijn op het verzamelen van veldgegevens om zo een bijdrage te leveren naar het in kaart brengen van de verspreiding van de zoet- en zoutwatervissen, amfibieën en reptielen in Noord-Holland. Daarnaast kunnen er gerichte veldexcursies worden georganiseerd naar binnen- en buitenland.
Per jaar wordt er een aantal (inventarisatie) excursies georganiseerd. Iedereen die zich wil gaan bezighouden met de studie van deze soortgroepen is welkom. De werkgroep Vissen, Amfibieën en Reptielen werkt in haar activiteiten nauw samen met KNNV afdeling Amsterdam.

Agenda

Visexcursie Bethunepolder

Visexcursie Bethunepolder

Werkgroep vissen, amfibieën en reptielen Noord-Holland & RAVON Utrecht

Datum & tijd: 7-10-2023 10:00 - 14:00


De Bethunepolder (een 535 ha kwelpolder) bevindt zich net noordoostelijk van het dorp Maarssen in de gemeente Stichtse Vecht en ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen (5e plas). De naam van de polder is ontleend aan de Belgische markies De Béthune die zich in de 19e eeuw volledig heeft verkeken op het droogmalen van het toenmalige meer. Het ontbrak hem aan techniek om een polder leeg te pompen waar zoveel water opwelde. Rond 1880 slaagde de markies er weliswaar in om de polder enigszins droog te krijgen, maar dit was lang niet droog genoeg voor de geplande land- en tuinbouw. In 1900 deed de markies zijn concessie van de hand. Ook een latere eigenaar, de Maarssenaar Anton August van Vloten, kreeg de bemaling niet voor elkaar. Hij ging zelfs failliet aan de hoge bemalingskosten. Pas toen in 1930 het Gemeentelijk Waterbedrijf Amsterdam begon met oppompen van water, daalde het waterpeil zover dat veeteelt mogelijk werd in het grootste deel van de polder. Het noordwestelijke deel bleef echter te nat en bestaat nog steeds uit elzenbroekbos (het bosje van Robinson) en uitgestrekte rietlanden.

De polder is een uniek drinkwaterwingebied. Nergens anders ter wereld welt zoveel grondwater op als hier, namelijk 34 miljoen kubieke meter water per jaar, dat is ruwweg 1.000 liter per seconde. Hiervan wordt door Waternet, 25 miljoen kubieke meter gebruikt voor de productie van het drinkwater voor de stad Amsterdam wat gelijk staat aan ongeveer een derde van de totale behoefte van de hoofdstad. De polder ligt 2,75 meter beneden het peil van de omringende polders en de aangrenzende Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Zonder bemaling zou het waterpeil iedere dag met zo'n anderhalve centimeter stijgen.

Vanwege de grote kwetsbaarheid van deze polder zijn alle boerderijen en woonhuizen voorzien van elektronische waarschuwingssystemen welke een signaal geven bij bijvoorbeeld een defecte riolering. Tevens gelden er strenge regels voor bemesting. De Bethunepolder is onderdeel van Natura 2000 gebied Oostelijke Vechtplassen. We zijn benieuwd welke vissen er voorkomen. We gaan uitkijken naar de doelsoorten bittervoorn, grote modderkruiper, kleine modderkruiper, kroeskarper, paling, rivierdonderpad, riviergrondel, ruisvoorn, snoek, tiendoornige stekelbaars, vetje, zeelt.

Meenemen: schepnet, (eventueel) waadpak & lunch
Aanmelden verplicht: Geert Timmermans, max 20 deelnemers
Startpunt wordt medegedeeld na aanmelding

Printen
556 Waardeer dit artikel
2.3

Informatie

Wie belangstelling heeft voor de werkgroep Vissen, Amfibieën & Reptielen en graag eens wil komen kennismaken of zich wil aanmelden, wordt verzocht contact op te nemen met:
Geert Timmermans
mail.

Verslagen

Contact

Geert Timmermans
E-mail

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn organisaties van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top