Search
zondag 1 oktober 2023

VIP - Verspreidingsatlas

Kamsalamander. Foto: Jelger Herder

Ken je Verspreidingsatlas.nl al?

De website www.verspreidingsatlas.nl brengt gegevens bij elkaar. Het is een website waar elke natuurvrijwilliger zijn hart kan ophalen. Bomvol soorteninformatie, actuele kaarten, maar ook inzicht in je eigen waarnemingen. We geven je een kort overzicht van handige dingen:

Actuele verspreidingskaartjes

Wil je een verspreidingskaart van de levendbarende hagedis? De boomkikker? Of de grote modderkruiper? In Verspreidingsatlas kan je actuele informatie van 20 soortgroepen zien. Op atlasblok-basis (uurhok 25 x 25 km) worden de waarnemingen opgehaald uit de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna. De NDFF is een data-hub met natuurwaarnemingen van diverse bronnen, zoals Telmee.nl en Waarneming.nl. Ook gegevens van waterschappen, overheden etc. worden meegenomen. Naast een kaartje staan relevante teksten per soort met bronvermelding.

Contactpersonen terreinbeheerders

Als vrijwilliger kan je in één oogopslag zien wie het contactpersoon is van de grotere terreinbeheerders zoals Staatbosbeheer, Natuurmonumenten en de landschappen. Handig voor het aanvragen van een betredingsontheffing. Kijk op: https://www.verspreidingsatlas.nl/vergunningen/.

Meetprogramma’s

Collega soortenorganisaties draaien hier hun Meetprogramma’s onder zoals voor planten, mossen, korstmossen en paddenstoelen. Via Verspreidingsatlas.nl kan je je waarnemingen invoeren voor deze meetprogramma’s.

Grafieken en kaarten van je eigen waarnemingen

Iedereen die ‘ergens’ natuurwaarnemingen heeft doorgegeven kan via Verspreidingsatlas.nl deze data inzien in grafieken en kaarten. Het maakt niet uit waar je die waarnemingen hebt ingevoerd. Zowel als telmee.nl, waarnemingen.nl of RAVON-meetportalen, alle waarnemingen worden opgehaald.
Wil je deze informatie inzien? Activeer dan je account door in te loggen met je eigen mailadres.

En nog veel meer!

Kijk eens rond op Verspreidingsatlas.nl. Naast hierboven beschreven mogelijkheden zijn er legio andere opties om raad te plegen. Een kleine greep:

  • Zelf verspreidingskaartjes maken en samenstellen.
  • Soortenlijst per atlasblok.
  • Eerste hulp bij determineren.
  • Bijzondere vondsten.

Achter de schermen gebruikt RAVON Verspreidingsatlas.nl als adressenbestand voor de vrijwilligersadministratie. En voor validatoren zijn handige tools beschikbaar voor het valideren. De ambities zijn om meer en meer via deze site mogelijkheden te realiseren. Houd het in de gaten dus!

Verspreidingstatlas


Verspreidingstatlas

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. 

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top