Search
zondag 26 maart 2023

Vissen - Kruisnetmonitoring

Monitoren van glasaal met kruisnetten

Vissen vast traject. Foto: Jelger Herder

Glasaal

RAVON komt op voor de bescherming van de bedreigde paling. Dit gebeurt onder andere door de glasaalmonitoring. Vanaf ongeveer maart komen de jonge palingen, glasaal genoemd, vanuit de paaigebieden in de Sargassozee met zeestromingen naar de kusten. Vanaf hier trekken ze het zoete water op, waarbij ze veel barrières tegenkomen en het moeilijk voor ze is om opgroeigebieden te bereiken.

In het voorjaar staan zo’n 200 vrijwilligers aan de Nederlandse kustlijn om te monitoren hoeveel glasaaltjes er naar het Nederlandse zoete water willen zwemmen.

Wat ga je doen?

Tussen maart en juni bevis je twee keer per week (op maandag en donderdag) samen met andere glasaalvrijwilligers een intrekpunt van glasaal. Hier wordt na zonsondergang gevist met een kruisnet. De glasaaltjes, driedoornige stekelbaarzen en andere vissen in het kruisnet worden geteld en ingevoerd.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag bij jou in de buurt en levert een bijdrage aan het herstel van de Nederlandse natuur en in het bijzonder de paling. Samen met andere enthousiastelingen ga je in het donker op pad. In het vroege voorjaar is het weer soms bar en boos, maar gelukkig staat daar veel gezelligheid, en spanning over het aantal glasalen in het net, tegenover. Gaandeweg leer je alle vissen determineren, dus je soortenkennis van vissen gaat er op vooruit.

Ieder jaar starten we het seizoen met provinciale startdagen en sluiten we het seizoen af met een gezellige barbecue. Je kan ook lid worden van een Facebookgroep om zo in contact te blijven met andere glasaalvrijwilligers.

Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd en eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.

RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • warme kleren
  • motivatie om in weer en wind erop uit tegaan
  • een zaklamp

Meedoen?

Via het aanmeldformulier links kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Die brengt je in contact met de provinciale coördinator.

Locaties kruisnetmonitoring

Verder lezen

Algemeen

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Partners

Hoogheemraadschap van Rijnland, Sportvisserij MidWest Nederland, Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet/Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Provincie Zuid-Holland, Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat Zee en Delta, Provincie Zeeland, World Fish Migration Foundation, Wetterskip Fryslân, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze en Aa’s, Sportvisserij Fryslân, Sportvisserij Groningen Drenthe, Nationale Postcode Loterij, Waddenfonds, Hogeschool van Hall Larenstein.

Samenvatting

Periode februari - juni
Dagdeel 's avonds (vanaf half uur na zonsondergang)
Locatie kustprovincies
Soortgroep vissen
Ervaring ●○○
Tijd ●●○

Aanmelden

Invoerportaal

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top