Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Amfibieën - Padden overzetten

Padden overzetten

Amfibieën padden overzetten. Foto: Jelger Herder

Amfibieën/ padden overzetten

Amfibieën hebben voor hun voortplanting water nodig. Daarvoor leggen ze in het vroege voorjaar een hele tocht af om bij hun voortplantingswater te komen. Deze tocht is niet zonder risico’s. Vaak wordt die doorkruist door een autoweg en vallen er verkeerslachtoffers.

Om de amfibieën een handje te helpen de weg veilig over te steken zijn er in heel Nederland op 300 plekken werkgroepen actief die de dieren begeleiden (zie padden.nu). Heel vaak staan er schermen die de salamanders, padden en kikkers opvangen. Op andere plekken rapen de vrijwilligers de koudbloedigen op in emmers en zetten ze die veilig de straat over.

Tijdens het overzetten van de amfibieën wordt ook de aantallen nauwkeurig bijgehouden. Door dit jaarlijks te doen, krijgen we op vaste telplekken goed zicht op de populatie padden en kikkers in Nederland.

Wat ga je doen?

Met een groepje vrijwilligers ga je ’s ochtends of ’s avonds naar een plaats waar veel verkeerslachtoffers kunnen vallen. Soms raap je de kikkers op van de straat en zet je ze over. Op andere plekken zijn er schermen geplaatst en vang je de kikkers achter de schermen op.

Wat kan je verwachten?

Meedoen met een padden.nu-werkgroep brengt je in contact met andere enthousiaste vrijwilligers. Je gaat in het donker aan de slag, vaak gewapend met zaklamp en veiligheidshesje. Wanneer de paddentrek precies begint valt moeilijk te voorspellen, maar meestal duurt deze vier tot zes weken en valt de piek in maart.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • Bereidheid om in het vroege voorjaar in het donker op pad te gaan
  • Zaklamp en veiligheidshesje

Meedoen?

Neem een kijkje op www.padden.nu om te kijken welke groep er bij jou in de buurt actief is.

Samenvatting

Periode februari - april
Dagdeel 's avonds ('s morgens)
Locatie vrijwel heel Nederland
Soortgroep amfibieën
Ervaring ●○○
Tijd ●○○

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top