Search
donderdag 8 juni 2023

Nieuws

Week van de ... Knakaal!

Week van de ... Knakaal!

Doe mee

Knakaal? Is dat een vissoort? Het is vooral de geuzennaam voor mechanisch beschadigde alen (en andere vissen) die langs de loop van de Waal in Nederland tot over de Duitse grens in de Rijn aanspoelen. De doodsoorzaak van deze gestrande vis wordt onderzocht door RAVON, Sportvisserij Nederland en Duitse partnerorganisaties. Daarom is het deze week: de Week van de Knakaal.

Onder de vissoorten die binnen het onderzoek worden aangetroffen, wordt een aantal ernstig bedreigd, waaronder steur, rivierprik, maar vooral ook de aal. Door gecoördineerde trajectbezoeken over rivierstrandjes door een groot aantal vrijwillige natuurliefhebbers, hopen de onderzoekers de problematiek van de gestrande vis de komende jaren uitgezocht te hebben.

Door transecten te lopen over rivierstrandjes gaat u op zoek naar knakalen

Door trajecten ten te lopen langs rivierstrandjes worden gestrande vissen in kaart gebracht (Bron: vrijwilligersteam RAVON)

Knakaal op rivierstrandje

Knakaal op rivierstrandje (Bron: vrijwilligersteam RAVON)

Scheepsschroeven, gemalen en waterkrachtcentrales

Zo wordt het effect van scheepsschroeven van de binnenvaart in kaart gebracht. Ook worden locaties en draaiuren van gemalen en waterkrachtcentrales gerelateerd aan de vondstlocaties van alen. Langs de Boven-Rijn en Waal zijn ruim zevenhonderd trajecten van circa 150 meter geselecteerd als onderzoekslocaties, naast de circa 350 trajecten langs de Rijn in Duitsland.

Laagdrempelig maar belangrijk werk

Hiervoor is men druk op zoek naar vrijwillige waarnemers. De drempel om mee te doen is laag: een kwartiertje per traject volstaat al en levert altijd een mooie wandeling in de vrije natuur op. De gegevens worden vervolgens verwerkt in een daarvoor ontwikkeld invoerportaal.

Meer informatie

 

  

 

Vorig artikel Glasaalmonitoring bij Vroege Vogels
Volgend artikel Prototype Nationaal Dashboard Biodiversiteit gelanceerd
Printen
254

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers, inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. 

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top