RAVON Gelderland zet zich in voor slangen en hagedissen (reptielen), salamanders, kikkers en padden (amfibieën) en vissen in onze fraaie provincie. Dit doen we door gericht onderzoek. En we geven adviezen aan terreinbeherende instanties en particulieren.
We proberen antwoord te geven op alle mogelijke vragen over bijvoorbeeld verspreiding (‘Welke soorten komen voor in deze omgeving?’ tot ‘Ik heb een vieze pad onder een bloempot in mijn tuin zitten; wat moet ik doen?’), voor- en achteruitgang (‘Gaat het nu goed of juist slecht met de kamsalamander in de Achterhoek?’) en inrichtings- en beheersaspecten (‘Ik wil een poel aanleggen. Hoe moet ik dat doen?’).
Wanneer door bijvoorbeeld gemeentelijke uitbreidingsplannen of voorgenomen wegenaanleg leefgebieden van amfibieën, reptielen of vissen aangetast dreigen te worden, komen onze vrijwilligers fanatiek in actie. Samen met gemeenten, provincies of projectontwikkelaars wordt dan op een pragmatische wijze gekeken hoe negatieve effecten voor dieren en hun leefgebied zo klein mogelijk gehouden kunnen worden.
RAVON Gelderland is een grote, levendige, provinciale werkgroep. We hebben zo’n 225 geregistreerde leden. Naast hierboven genoemde activiteiten organiseert RAVON Gelderland regelmatig dagexcursies in het veld. Ook worden avondlezingen over een scala aan onderwerpen gegeven.
Tijdens deze dagen en avonden kunnen leden gegevens uitwisselen over waarnemingen van bijzondere soorten. Ook worden ze door het bestuur bijgepraat over wat er allemaal speelt binnen de provincie. Een aantal malen per jaar verschijnt het ledenblad ‘Hagepuit’’. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over amfibieën, reptielen en vissen in Gelderland. Ook kun je er de programmering van de geplande activiteiten vinden.
Regelmatig worden inventarisatie excursies georganiseerd. Dit gebeurt om gebieden te onderzoeken waar nog weinig of al weer verouderde waarnemingen van bekend zijn. Erg veel leden zijn individueel of in kleiner groepsverband actief met het inventariseren en monitoren van gebieden.