Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Soorten

Kolblei

Blicca bjoerkna

Kolblei Blicca bjoerkna Jelger Herder

De kolblei komt wijd verspreid voor in de wat grotere en diepere wateren binnen Nederland. Zeker de kleinere exemplaren van de soort worden vaak verward met de brasem.


Herkenning

De kolblei (Blicca bjoerkna) is een hooggebouwde karperachtige (Cyprinidae) met een sterk zijdelings afgeplat lichaam en zilverkleurige flanken. De kop is relatief klein met een onderstandige uitstulpbare bek. Het mannetje heeft in de paaiperiode paaiuitslag (witte knobbeltjes) over het lichaam. De maximum lengte bedraagt ongeveer 50 centimeter. Kolblei kan onder andere van gelijkende soorten onderscheiden worden op basis van het aantal vinstralen in de anaalvin (22-26) en het aantal rijen schubben tussen de zijlijn en rugvin (7-9). Brasem heeft een kleiner oog en meer schubben tussen de zijlijn en rugvin (11-12), Donaubrasem heeft een langere anaalvin (41-48 vinstralen) en blauwneus heeft een verdikte neus en u-vormige bek.

Kolblei Blicca bjoerkna  Jelger Herder


 

Ecologie

 

Voortplanting

In de periode mei tot juni trekt kolblei naar ondiep water om zich voort te planten op waterplanten of andere substraten. In de rivieren maken ze daarbij ook gebruik van ondergelopen uiterwaarden.

Levenswijze

De kolblei prefereert stilstaand tot langzaam stromend water en leeft in meren, plassen, kanalen en rivieren. De soort leeft in scholen, soms ook samen met brasem. Het voedsel bestaat uit slakjes, insecten, waterplanten, algen en dierlijk plankton welke met behulp de uitstulpbare bek uit de bodem gehaald worden.

Kolblei Blicca bjoerkna Jelger Herder

 

Verspreiding

Kolblei komt in een groot deel van Europa voor uitgezonderd delen van Scandinavië, het Iberisch Schiereiland en de omgeving van de Adriatische zee. In Nederland is deze soort te vinden in vrijwel alle stilstaand tot langzaam stromend water zoals meren, plassen, kanalen en rivieren.

Kolblei Blicca bjoerkna Verspreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

De kolblei is een vrij algemene soort in Nederland. Doordat er vaak verwarring met brasem optreed is er weinig bekend over de toe- of afname van de soort. De kolblei is zonder minimummaat of gesloten tijd opgenomen in de Visserijwet.

Kolblei Blicca bjoerkna Jelger Herder

Monitoring en trends

Binnen het landelijk Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen, onderdeel van het Netwerk Ecologisch Monitoring (NEM), worden gegevens verzameld om te volgen hoe het gaat met de zoetwatervissen in Nederland. Voor een aantal soorten wordt gericht gezocht door vrijwilligers in door RAVON geselecteerde kilometerhokken. Daarnaast worden gegevens gebruikt die verzameld zijn middels andere monitoringsprogramma's (o.a. KaderRichtlijn Water), projecten en losse waarnemingen (Telmee.nl of Waarneming.nl). Op basis hiervan kunnen verspreidingstrends bepaald worden. Wil je hier zelf een bijdrage aan leveren, dan kun je voor meer informatie kijken op Verspreidingsonderzoek Zoetwatervissen.

Kolblei trend CBS

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Knoflookpad
Volgend artikel Kopvoorn
Printen
5541

Steun de reptielen, amfibieën en vissen van Nederland RAVON is al 35 jaar dè natuurorganisatie die de reptielen, amfibieën en vissen van ons land beschermt en ze een stem geeft.

Deze dieren zijn kwetsbaar en moeten we helpen. Ze verdienen net zoveel aandacht als de panda, de tijger of de bij, vinden wij. Je kunt onze soorten vandaag al steunen met een donatie.

>> Doneer

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top