Search
zaterdag 23 januari 2021

Strandonderzoek “knakaal” (geknakte paling)

Strandonderzoek Knakaal (geknakte paling)

Knakaal Geert Stoltenberg

Het mysterie van de geknakte palingen

Aan de oevers van de Boven-Merwede, Waal en Boven-Rijn spoelen regelmatig geknakte alen (palingen) aan. De precieze oorzaak is vooralsnog onduidelijk. De dieren kunnen terecht gekomen zijn in waterkrachtcentrales, scheepsschroeven of gemalen die afwateren op de rivieren, maar dat is verder nog niet eerder onderzocht.

Strandonderzoek op meer dan 800 stranden

Om de oorzaak en het effect hiervan op de bedreigde aalpopulatie in beeld te brengen zijn RAVON en Sportvisserij Nederland een onderzoek gestart. Hiervoor worden de komende jaren ‘knakalen’ en andere dode vissen op meer dan 800 strandjes langs de Nederlandse rivieren geteld. Een uniek project dat vanwege haar omvang een flink aantal vrijwilligers zoekt.

Wil je meedoen?

Voor het knakaal onderzoek zoeken wij vrijwilligers die regelmatig langs één of meerdere strandjes aan de Bovenrijn, Waal of Boven Merwede wandelen en geknakte palingen willen tellen. Lijkt het je leuk om mee te helpen aan het onderzoek meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Heb je al ergens knakaal gevonden?

Ook losse waarnemingen vinden we waardevol en vernemen we graag. Wanneer je al knakaal hebt gevonden of tegenkomt in een andere rivier dan de Waal dan kun je dit doorgeven via www.waarneming.nl of www.telmee.nl. Je kunt ook een e-mail sturen aan knakaal@ravon.nl. Naast de locatie ontvangen wij graag een foto van de aal als dit mogelijk is. Bij voorkeur met een meetlat of een voorwerp ernaast zodat de lengte is af te lezen. Liefst een foto van de bovenkant, onderkant en beide zijkanten waarop eventuele beschadigingen zichtbaar zijn.

Meer informatie of vragen?

Neem contact op via knakaal@ravon.nl.

Knakaal Geert Stoltenberg

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top