Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Basiscursus Zoetwatervissen

Ontdek de fascinerende wereld van zoetwatervissen met de Basiscursus van RAVON!

Ben je gefascineerd door zoetwatervissen? Wil je meer te weten komen over deze intrigerende dieren en hun verbazingwekkende eigenschappen? Dan is de online Basiscursus Zoetwatervissen van RAVON perfect voor jou! In 2024 organiseren we onze eerste editie.

Na-inschrijving mogelijk!

De eerste cursus staat online vanaf 9 april (en is terug te kijken). Meld je zo snel mogelijk aan en we versturen direct het cursuspakket, zodat je met de cursus kan starten.

Aanmelden is eenvoudig

 • Registreer je op onze cursuswebsite
 • Betaal veilig met iDEAL, Bancontact of overschrijving
 • Je ontvangt een BTW-factuur

Let op: om je aan te melden moet je eerst een account aanmaken. Je gaat dan naar de omgeving van de Soortenacademie. Ben je al cursist? Ga naar de cursuswebsite.  

Inhoud
11 digitale lessen en huiswerkopdrachten

Lesdagen
Wekelijks op dinsdagen van 9 april tot half juni vind je nieuwe lesvideo's en een huiswerkopdracht in jouw digitale leeromgeving. Je kunt de les op elk gewenst moment, in je eigen tempo volgen. Je huiswerk lever je in via de digitale leeromgeving, door foto's of documenten te uploaden. Onze docenten beoordelen het huiswerk.

Studiebelasting
Afhankelijk van jouw voorkennis en inzet ca. 15 tot 20 uur

Voorkennis

 • Computervaardigheid om foto's te maken met een mobiele telefoon of fototoestel en deze op de cursuswebsite te plaatsen (uploaden)
 • Algemene kennis van natuur/dieren

Certificaat
Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Extra's
Voor wie dat wil, bieden we een Facebook-groep waarin je jouw ervaringen kunt delen met anderen. Uit de Basiscursus planten van FLORON is gebleken dat veel deelnemers hier graag aan meedoen. Deelnemen aan de Facebook-groep is niet verplicht en telt niet mee voor het verkrijgen van het certificaat.

Eenvoudig leren over vissen

Tijdens de cursus leer je van alles over de Nederlandse soorten zoetwatervissen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Op een toegankelijke manier bieden we je kennis over de bouw van zoetwatervissen en geven we uitleg over terminologie, waarna we je kunnen uitleggen hoe onze soorten van elkaar verschillen. Ook leer je van alles over de habitat, ecologie en leefwijze van Nederlandse zoetwatervissen, vertellen we hoe je ze het beste in de natuur kunt waarnemen en laten we zien hoe je zelf kunt bijdragen aan onderzoek. De lessen volg je vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gegeven. Na 11 lessen heb je een uitgebreide basiskennis van zoetwatervissen in Nederland en heeft jouw soortenkennis een hoger niveau.

Studiemethode

Na aanmelding krijg je voor eind maart je cursuspakket thuisgestuurd. Van begin april tot half juni krijg je 11 lessen over verschillende onderwerpen, bestaande uit video's die je in je eigen tempo kunt bekijken. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet. Per les krijg je een huiswerkopdracht die je zelfstandig kunt uitvoeren. De docenten van de Basiscursus Zoetwatervissen zijn ecologen Nymfe van Boekel & Mick Vos van RAVON. Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

De cursus wordt in 2024 voor het eerst gegeven. RAVON heeft echter al jaren ervaring met het geven van uiteenlopende cursussen/workshops over zoetwatervissen bij onderwijsinstellingen, vrijwilligersgroepen, terreinbeherende organisaties, adviesbureaus, overheden en op symposia.

Niet verplicht, maar wel heel leuk is meedoen in de speciale discussiegroep op Facebook, zodat je in contact komt met andere cursusdeelnemers en ervaringen, vragen en informatie kunt uitwisselen.

Tiendoornige stekelbaars. Foto: Jelger Herder

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je van alles over zoetwatervissen in Nederland. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en zoetwatervissenkenners. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen voorbij. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 • Terminologie/woordenschat
 • Ecologie en leefwijze van zoetwatervissen
 • Inzicht in geschikt habitat vergroten
 • Herkenning van de Nederlandse zoetwatervissen
 • Leren waarnemen van zoetwatervissen
 • Hulpmiddelen om je kennis over vissen verder te verdiepen
 • Hoe je kennis over zoetwatervissen kunt gebruiken om de natuur te beschermen
 • Waar je andere vissenkenners kunt ontmoeten en wat zij doen

Na het doorlopen van deze cursus ben je in staat om kennis over zoetwatervissen in Nederland verder te verspreiden binnen je eigen sociale kringen, en ben je klaar om aan de slag te gaan met RAVON-vrijwilligersprojecten, waarmee je bijdraagt aan het verzamelen van waardevolle informatie over verspreiding en aantallen van zoetwatervissen. Ook kun je je kennis verder uitbouwen door mee te doen met de activiteiten van lokale natuurorganisaties, zoals KNNV en IVN.

De Basiscursus Zoetwatervissen in 11 lessen

De cursus start 9 april en eindigt 18 juni 2024. Elke week krijg je ca. een half uur les via onze digitale leeromgeving. De lesvideo's en verdiepingsstof kun je op elk gewenst moment en in je eigen tempo bekijken. Elke week is er ook een huiswerkopdracht waarmee je de ene week enkele minuten, en andere weken een paar uur mee kwijt bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

 • Les 1: Inleiding – Taxonomie, kenmerken & terminologie: 9 april
 • Les 2: Ecologie – Voedselweb, reproductie & levenscyclus: 16 april
 • Les 3: Ecologie – Vissen in verschillende leefgebieden: 23 april
 • Les 4 Familie karpers, modderkruipers & bermpjes – Leefwijze, habitat, herkenning en verspreiding: 30 april
 • Les 5: Familie grondels - Leefwijze, habitat, herkenning en verspreiding: 7 mei
 • Les 6: Overige families, les 1 - Leefwijze, habitat, herkenning en verspreiding: 14 mei
 • Les 7: Overige families, les 2 - Leefwijze, habitat, herkenning en verspreiding: 21 mei
 • Les 8: Bedreigingen en bescherming van vissen: 28 mei
 • Les 9: Meest bedreigde vissoorten van Nederland: 4 juni
 • Les 10: Het veld in – Werken in het veld & monitoring: 11 juni
 • Les 11: Quiz – Zoetwatervissen: 18 juni

Nymfe van Boekel & Mick Vos zijn docenten van de Basiscursus Zoetwatervissen

Kosten

Lesgeld 2024

€ 119 euro (incl. BTW)

Je betaalt op de cursuswebsite met iDEAL (Nederland) of Bancontact (België) of een bankoverschrijving (voor bedrijven, en deelnemers uit andere landen). Het betalingsbewijs (btw-factuur) ontvang je direct na betaling per e-mail. Uiterlijk een week voor de start versturen we het cursuspakket.

Heb je een offerte nodig voor je werkgever? Maak dan eerst een account aan op de cursuswebsite en stuur een mailtje met je verzoek naar academy@ravon.nl.

Inbegrepen in het cursuspakket

 • Welkomstbrief
 • Herkenningskaarten
 • Schubben en Slijm
 • Het RAVON-tijdschrift (losse uitgave, editie afhankelijk van voorraden)
 • Herkenningsgids: Herkenning Zoetwatervissen
 • Veldgids: Het waarnemen van Zoetwatervissen

Leestips:

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever of opleiding wil meebetalen. We bieden helaas geen korting.

Vragen

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan Nymfe van Boekel en Mick Vos via academy@ravon.nl.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top