Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

woensdag 17 juli 2024

Basiscursus Reptielen

Ontdek de fascinerende wereld van reptielen met de Basiscursus van RAVON!

Ben je gefascineerd door slangen, hagedissen en schildpadden? Wil je meer te weten komen over deze intrigerende dieren en hun verbazingwekkende eigenschappen? Dan is de online Basiscursus Reptielen van RAVON perfect voor jou!
Vanaf september 2024 is het mogelijk om aan te melden voor de nieuwe editie van deze cursus. De editie van voorjaar 2024 is inmiddels gesloten.
Binnenkort kan je je hier aanmelden.

Inhoud
9 digitale lessen in de vorm van video's, extra documentatie en huiswerkopdrachten. 

Lesdagen
Je kunt de les op elk gewenst moment, in je eigen tempo volgen. Je huiswerk lever je in via de digitale leeromgeving, door foto's of documenten te uploaden. Onze docenten beoordelen het huiswerk.

Studiebelasting
Afhankelijk van jouw voorkennis en inzet ca. 15 tot 20 uur

Voorkennis

 • Computervaardigheid om foto's te maken met een mobiele telefoon of fototoestel en deze op de cursuswebsite te plaatsen (uploaden)
 • Algemene kennis van natuur/dieren

Certificaat
Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Extra's
Voor wie dat wil, bieden we een Facebook-groep waarin je jouw ervaringen kunt delen met anderen. Deelnemen aan de Facebook-groep is niet verplicht en telt niet mee voor het verkrijgen van het certificaat.

Eenvoudig leren over reptielen

Tijdens de cursus leer je van alles over de Nederlandse soorten reptielen. Voorkennis is niet noodzakelijk. Op een toegankelijke manier bieden we je kennis over de bouw van reptielen en geven we uitleg over terminologie, waarna we je kunnen uitleggen hoe onze soorten van elkaar verschillen. Ook leer je van alles over de habitat, ecologie en leefwijze van Nederlandse reptielen, vertellen we hoe je ze het beste in de natuur kunt waarnemen en laten we zien hoe je zelf kunt bijdragen aan onderzoek. De lessen volg je vanuit huis, want de cursus wordt digitaal gegeven. Na 9 lessen heb je een uitgebreide basiskennis van reptielen in Nederland en heeft jouw soortenkennis een hoger niveau.

Studiemethode

Na aanmelding krijg je je cursuspakket thuisgestuurd. De 9 lessen bestaan uit video's die je in je eigen tempo kunt bekijken. De lessen volg je op je computer, laptop of tablet. Per les krijg je een huiswerkopdracht die je zelfstandig kunt uitvoeren. De docenten van de Basiscursus Reptielen zijn herpetologen Jeroen van Delft & Ferdy Timmerman van RAVON. Heb je de huiswerkopdrachten met voldoende resultaat gemaakt, dan krijg je na afloop een deelnamecertificaat thuisgestuurd.

Hazelworm. Foto: Jelger Herder

Inhoud van de cursus

Met de basiscursus leer je van alles over reptielen in Nederland. In het lesmateriaal van deze cursus komt een breed scala aan onderwerpen voorbij. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

 • Herpetologische woordenschat
 • Ecologie en leefwijze van reptielen
 • Herkenning van de Nederlandse hagedissen
 • Herkenning van de Nederlandse slangen
 • Inzicht in geschikt habitat vergroten
 • Leren waarnemen van reptielen
 • Hoe je kennis over reptielen kunt gebruiken om de natuur te beschermen

De cursus start ongeveer gelijk met het actieve seizoen van Nederlandse reptielen, zodat je met de opgedane kennis meteen het veld in kunt. Enkele huiswerkopdrachten vragen ook om een uitstapje naar het leefgebied van reptielen. De cursus is samengesteld door een team van ervaren docenten en reptielenkenners.

Na het doorlopen van deze cursus ben je in staat om kennis over reptielen in Nederland verder te verspreiden binnen je eigen sociale kringen, en ben je klaar om aan de slag te gaan met RAVON-vrijwilligersprojecten, waarmee je bijdraagt aan het verzamelen van waardevolle informatie over verspreiding en aantallen van reptielen. Ook kun je je kennis verder uitbouwen door mee te doen met de activiteiten van lokale natuurorganisaties, zoals KNNV en IVN.

De Basiscursus reptielen in 9 lessen

De cursus start begin april en eindigt begin juni 2024. Elke week krijg je ca. een half uur les via onze digitale leeromgeving. De lesvideo's kun je op elk gewenst moment en in je eigen tempo bekijken. Per video is er ook een huiswerkopdracht, waarmee je de ene week enkele minuten, en andere weken een paar uur mee kwijt bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

 • Les 1 Inleiding – Taxonomie, kenmerken & terminologie
 • Les 2 Ecologie – Leefomgeving, voedsel & jaarcyclus
 • Les 3 Hagedissen – Herkenning, habitat, verspreiding & leefwijze
 • Les 4 Slangen – Herkenning & gif
 • Les 5 Slangen – Habitat, verspreiding & leefwijze
 • Les 6 Exoot & exotisch – Uitheems in Nederland & reptielen in Caribisch Nederland
 • Les 7 Het veld in – Leren waarnemen & werken in het veld
 • Les 8 Help mee! – Inventarisatie & monitoring
 • Les 9 Quiz – Hagedissen & slangen

 

Kosten

Lesgeld 2024

€ 119 euro (incl. BTW)

Je betaalt op de cursuswebsite met iDEAL (Nederland) of Bancontact (België) of een bankoverschrijving (voor bedrijven, en deelnemers uit andere landen). Het betalingsbewijs (btw-factuur) ontvang je direct na betaling per e-mail. Uiterlijk een week voor de start versturen we het cursuspakket.

Heb je een offerte nodig voor je werkgever? Maak dan eerst een account aan op de cursuswebsite en stuur een mailtje met je verzoek naar academy@ravon.nl.

Inbegrepen in het cursuspakket

 • Welkomstbrief
 • Herkenningskaarten
 • Schubben en Slijm
 • Het RAVON-tijdschrift (losse uitgave, editie afhankelijk van voorraden)
 • Herkenningsgids: Herkenning Amfibieën en Reptielen
 • Veldgids: Het waarnemen van Amfibieën en Reptielen

Leestips

Is de hoogte van het lesgeld voor jou een bezwaar? Vraag dan of je werkgever of opleiding wil meebetalen. We bieden helaas geen korting.

Vragen

Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag aan Jeroen van Delft en Ferdy Timmerman via academy@ravon.nl.

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top