Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Gestrande vis

Monitoren van knakalen op een vast traject

Knakaal op een strandje. Foto: Jeroen Tummers

Het "gestrande vis" onderzoek zoekt enthousiaste vrijwilligers

Het gebeurt regelmatig: vissen met mechanische beschadiging die dood dan wel gewond liggen op de oevers van de Waal. Hoewel er wel sterke vermoedens bestaan, is de precieze oorzaak niet direct duidelijk. Mogelijk dat de vis in contact is gekomen met scheepsschroeven, waterkrachtcentrales of gemalen. Bij aal komt dit relatief vaak voor, vandaar de naam ‘knakaal’.

Om het probleem goed in kaart te brengen en goede adviezen te kunnen geven voor bescherming van de vaak bedreigde soorten vis, werkt RAVON in het kader van het Interreg project "De Rijn Verbindt" samen met Sportvisserij Nederland, Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, het Duitse Ministerium fur Wirtschaft, Industrie, Klimatschutz und Energie (NRW) en natuurorganisaties NABU (Naturschutzstation Niederrhein) en Naturschutz Zentrum Kleve.

Tot 2026 worden vissen op strandjes langs het Nederlandse deel van de Rijn (oftewel de Waal) en over de grens geïnventariseerd. Een uniek samenwerkingsproject, dat vanwege haar omvang in tijd en ruimte vele vrijwilligers zoekt die daarbij kunnen helpen.


Wat vragen wij?

Regelmatig (maandelijks of vaker) trek je er op uit om te struinen langs rivierstrandjes. Deze bevinden zich bij jou in de buurt of zo je wilt, verder weg. Je inventariseert de strandjes op aangespoelde vissen. Heb je er eentje gevonden? Dan vragen we je de lengte en het gewicht op te meten en de vis te fotograferen. De benodigde spullen hiervoor sturen wij naar je op. Al de gegevens voer je in op het speciaal gemaakte online knakaal-portaal. Ook als je een (sporadische) waarneming doet zonder je eerst aangemeld te hebben, of als je geen vis aantreft, ontvangen wij graag gegevens over het bezoek via de contactgegevens hieronder. Deze zijn namelijk ook van groot belang voor de analyses.

Vrijwilligers tijdens een 'palingwalk'. Foto: Peter FrankenWat mag je verwachten?

Een mooie buitenactiviteit in de vorm van wandelingen langs de Waal. Ondertussen help je de natuur: je draagt bij aan onderzoek waarmee wij onnodige sterfte van vissen in kaart brengen en zo adviezen geven voor natuurbescherming.

Verder:
-  Je ontvangt van ons een welkomstpakket;
- We bieden online begeleiding bij het determineren van de vis die je aantreft; 
- Wij houden je graag op de hoogte over het onderzoek; via een online nieuwsbrief met de laatste updates en informatieve vrijwilligersdagen.

Wat heb je nodig?

- Veldkit (die krijg je opgestuurd bij je aanmelding);
- Camera of smartphone voor het maken van foto's;
- Motivatie om regelmatig strandjes af te struinen.

Doe je mee?

Via het aanmeldformulier kun je je opgeven als vrijwilliger. Daarna nemen wij contact op om samen met jou te kijken naar welke stranden jij graag zou willen onderzoeken. Je krijgt alles opgestuurd om zelfstandig op pad te kunnen. Uiteraard kun je altijd bij ons terecht bij vragen of problemen.

Wij zijn expliciet op zoek naar vrijwilligers die in de buurt van het onderzoeksgebied wonen (langs of nabij de Waal). Woon je verder weg? Dan heeft RAVON andere interessante projecten voor je.

Mocht je meer informatie willen ontvangen, of vragen hebben over dit project, neem dan contact op met knakaal@ravon.nl. We horen graag van je!

Sporadische waarnemingen

Ook die zijn enorm belangrijk. Deze kun je doorgeven via www.waarneming.nl of www.telmee.nl of ook via knakaal@ravon.nl.

Samenvatting

Periode Januari - December
Dagdeel Overdag
Locatie Waal in NL /  Rijn tot aan Wesel in D.
Soortgroep Vissen
Ervaring ○○○
Tijd ●○○

Aanmelden

Invoerportaal

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top