Search
woensdag 25 mei 2022

Soorten

Dunlipharder

Liza ramada

Dunlipharder Liza ramada Arthur de Bruin

De dunlipharder is een mariene soort die in de zomer de benedenrivieren, en andere wateren die in verbinding staan met de zee, opzwemt.


Herkenning

De dunlipharder (Liza ramada) is een torpedovormige vis uit de familie van de harders (Muglidae). De soort heeft zilveren flanken en een brede afgeplatte kop. Er zijn twee gescheiden rugvinnen waarvan de voorste rugvin bestaat uit vier stekelig aanvoelende harde vinstralen. Het onderscheid met de diklipharder kan gemaakt worden op basis van de dikte van de bovenlip. Diklipharder heeft een bovenlip die groter is dan de halve oogdiameter met daarop twee of drie rijen hoornige papillen. Bij dunlipharder is de bovenlip dunner dan de halve diameter van het oog. Dunlipharders kunnen ongeveer 60 centimeter lang worden, diklipharder wordt circa 90 centimeter lang.

Dunlipharder Liza ramada Wikimedia Commons Mbzt


 

Ecologie

 

Voortplanting

Over de paaigronden van de langs de Nederlandse kust voorkomende dunlipharders is weinig bekend. De eitjes worden vrij in het water gelegd en zijn rond, glad, transparant en kleven niet. De in het water zwevende eitjes en larven worden met getijden- en kuststromingen meegevoerd en groeien op in de estuaria en kustzones.

Levenswijze

De soort wordt vooral ’s zomers waargenomen voor de Nederlandse kust, in zeehavens en in de Nederlandse benedenrivieren en andere wateren die in verbinding staan met de zee. Aan het eind van de zomer trekken ze richting het zuiden om in dieper en warmer water te overwinteren. Ze prefereren de bovenste waterlaag en voeden zich met algen, dood organisch materiaal en klein dierlijk voedsel. Ze schrapen dit met hun stevige lippen van zandbodems, kademuren en rotsen waarbij ze een duidelijk graasspoor achter kunnen laten. De larven eten met name zoöplankton.

Dunlipharder Liza ramada blikonderwater.nl

 

Verspreiding

Dunlipharder leeft in kustgebieden van vrijwel heel Europa, met uitzondering van landen aan de Oost- en Baltische Zee, IJsland en het grootste deel van Scandinavië. In Nederland wordt deze soort voornamelijk aangetroffen in de Nederlandse benedenrivieren en andere verbindingswateren met zee.

Dunlipharder Liza ramada Verpreidingskaart NDFF

 


 

Bedreiging en bescherming

 

Dunlipharder is een vij zeldzame soort in het Nederlandse zoete water. Door de aanleg van de Afsluitdijk en de Deltawerken zijn in de 20e eeuw op veel plaatsen de natuurlijke zoet-zout overgangen verdwenen en vervangen door abrupte overgangen. Hierdoor is het areaal aan estuaria en daarmee leef- en opgroeigebied geslonken. Dunlipharder is opgenomen in de Visserijwet zonder minimummaat of gesloten tijd.


 

Zie ook

Herkenning zoetwatervissen

 

Vorig artikel Driedoornige stekelbaars
Printen
2759

Theme picker

Over RAVON

RAVON voor de bescherming van amfibieen, reptielen en vissen

Beschermen doen we samen met vrijwilligers en donateurs

 

Kennis - informatie - onderzoek -advies

Privacy statement

 

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen

Route

Back To Top