Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

dinsdag 18 juni 2024

Helpdesk

Heb je een vraag over één van onze soort(groepen)? Neem dan contact met ons op via onze Facebookpagina of via het vragenformulier op deze pagina. Kijk ook even of je vraag al beantwoord is bij de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Zonnebaars

Zonnebaars

Bedreiging van de inheemse fauna door de zonnebaars

Geachte lezer,

Graag willen wij u als organisaties het volgende onder de aandacht brengen. De laatste jaren wordt in steeds meer geïsoleerde, natuurlijke vennen/wateren in Nederland de Zonnebaars (Lepomis gibbosus) aangetroffen. Naar nu blijkt, vormt zijn aanwezigheid in deze wateren een zeer ernstige bedreiging voor onze inheemse amfibieën, libellen en kleine waterdieren.

De zonnebaars is al zo’n 100 jaar in Nederland aanwezig en heeft lange tijd geen noemenswaardige problemen voor onze inheemse fauna opgeleverd. Al een tijdje wordt de zonnebaars in tuincentra en aquariumhandels te koop aangeboden voor aquaria of tuinvijvers. In aquaria en tuinvijvers plant de soort zich vaak in snel tempo voort en kan al na korte tijd voor overbevolking zorgen. Het overschot aan zonnebaarzen wordt vervolgens met goede bedoelingen uitgezet in geïsoleerde, natuurlijke vennen/wateren. Sinds een tijdje duikt de vis dan ook steeds vaker op in dit type wateren waar van nature geen vis aanwezig is. Met name het voorkomen in deze wateren neemt in snel tempo toe.

Inmiddels is duidelijk dat de zonnebaars in geïsoleerde, natuurlijke vennen/wateren een directe bedreiging voor onze inheemse fauna vormt (zie hier het achtergronddocument). Hieronder bevinden zich ook soorten die (inter)nationaal met uitsterven worden bedreigd en waarvoor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beschermingsplannen heeft opgesteld.

Natuurlijk bent u als organisatie niet verantwoordelijk voor het verschijnen van de zonnebaars in geïsoleerde, natuurlijke vennen/wateren. Toch kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere uitbreiding van het probleem door de verkoop van de zonnebaars in uw tuincentrum of aquariumzaak te staken. Wij willen u dan ook vragen te stoppen met de verkoop van de zonnebaars. U levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het behoud en de bescherming van onze inheemse flora en fauna.

Wij als natuurorganisaties zullen alles in het werk stellen om middels voorlichting zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van het probleem dat de zonnebaars in Nederland kan vormen.

Wij hopen op uw medewerking in deze.

Met vriendelijke groet,

R. Lenders
Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland

Th. Verstrael
Vlinderstichting

H. Esselink
Stichting Bargerveen

R. Kleukers
European Invertebrate Survey

F. Saris
SOVON Vogelonderzoek Nederland

Vorig artikel Wintersterfte
Printen
10837

Contactformulier

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top