Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Reptielen - Vast traject

Monitoren van reptielen op een vast traject

Reptielen vast traject. Foto: Jelger Herder

Meetprogramma reptielen

Wist je dat in Nederland zeven inheemse soorten reptielen voorkomen (4 hagedissen, 3 slangen)? Om goed in de gaten te houden hoe het gaat met de reptielen in Nederland is er het Meetprogramma Reptielen. Hierbinnen zijn enkele honderden vrijwilligers actief. Zij tellen jaarlijks de aanwezigheid van reptielen op vaste trajecten. Hiermee kunnen we bepalen hoe het met de verschillende reptielsoorten gaat: neemt de soort toe, blijft het stabiel of lopen de aantallen terug?

Wat ga je doen?

Zeven keer per jaar ga je hetzelfde traject lopen. Je verlaat de gebaande paden om op zoek te gaan naar reptielen. Na je bezoek geef je via onze invoerportalen door hoeveel je er hebt gezien en welke soorten of gebruik eventueel het telformulier.

Wat mag je verwachten?

Je gaat aan de slag in de natuur en leert over de plaatselijke fauna. Door het monitoren draag je bij aan het in kaart brengen van de huidige Nederlandse natuur. Heb je al een basiskennis over reptielen, dan kan je die tijdens het veldwerk bijspijkeren. Ben je nog een beginner op gebied van reptielen? Dan leer je in de eerste jaren veel bij over de verschillende soorten.
Als RAVON-vrijwilliger krijg je drie keer per jaar het vrijwilligersblad, Schubben & Slijm, opgestuurd. Eens per jaar krijg je ook de RAVON-balans op de deurmat. Hierin vind je de terugkoppelingen van de wetenschappelijke onderzoeken waar je aan hebt bijgedragen.
RAVON organiseert ook activiteiten waar je kan aan deelnemen. Dit zijn o.a. excursies, weekenden, maar ook de jaarlijkse RAVON-dag. Tijdens deze activiteiten leer je andere enthousiaste vrijwilligers kennen en duik je nog dieper in de materie.

Wat heb je nodig?

  • motivatie om 7 keer per jaar de natuur in te gaan, bij mooi weer in een prachtig natuurgebied
  • geduld en doorzettingsvermogen in het vinden van de reptielen
  • feeling voor de juiste timing om reptielen te zien
  • basiskennis van reptielen is handig, maar zeker niet verreist
  • een telefoon, laptop of het speciaal voor dit meetnet ontwikkelde telformulier om de onderzoeksresultaten in te voeren
  • een betredingsvergunning van de terreinbeheerder
  • een ontheffing voor het verstoren van beschermde diersoorten

Meedoen?

Via het aanmeldformulier rechts kan je je opgeven als vrijwilliger. Na je aanmelding zal onze vrijwilligerscoördinator contact met je opnemen. Samen kijken we welk traject bij jou in de buurt nog vrij is. Je krijgt een welkomstpakket opgestuurd en voldoende informatie om zelfstandig op pad te kunnen. Als er in de buurt een regiocoördinator of andere gedreven vrijwilliger woont, kan je ook een keertje met diegene afspreken om samen op pad te gaan om de kneepjes van het vak te leren.

We doen ons uiterste best dat je zo snel mogelijk het veld in kan om een monitoringsroute te lopen. De ervaring leert ons dat het bij het ene traject erg vlot gaat, bij het andere niet. Dat kan aan verschillende zaken liggen. Sommige terreinbeheerders* stellen bepaalde voorwaarden aan verlening van een terreinontheffing of doen dit enkel in een bepaalde periode. Dit kan vertraging opleveren. Maar ook het moment van aanmelden is bepalend. Meld je je in de herfst - of winter aan, dan kan je vaak het volgende veldseizoen aan de slag. Meldt je in het veldseizoen aan, dan kan het voorkomen dat je door vastgestelde tijden van verlenen van ontheffingen en drukte later aan de slag kan. Dan doen we uiteraard ons best om iets voor je te vinden wat op dat moment wel past. Soms moet je dus even wat langer wachten, maar in alle gevallen doen we ons best om je zo snel mogelijk te laten genieten van het monitoren.

*Op Verspreidingsatlas kan je opzoeken welke terreinbeheerder waar zit en wie contactpersoon is. Maar er zijn ook TBO’s (terrein beherende organisaties), zoals Dunea, PWN, Defensie, e.a. die centraal de aanvragen regelen.

Handleiding reptielen monitoren

Klik hier om de handleiding te downloaden

 
hazelworm Jelger.jpg
Hazelworm
levendbarende hagedis Jelger.jpg
Levendbarende hagedis
Muurhagedis. Foto: Jelger Herder.jpg
Muurhagedis
zandhagedis. Foto: Jelger Herder.jpg
Zandhagedis
adder Jelger.jpg
Adder
gladde slang Jelger.jpg
Gladde slang
ringslang Jelger.jpg
Ringslang
 

Samenvatting

Periode maart - oktober
Dagdeel overdag
Locatie vrijwel heel Nederland
Soortgroep reptielen
Ervaring ●●○
Tijd ●○○

Aanmelden

Logo NEM

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top