Search

Over RAVON Actueel English Steun ons Webshop

zaterdag 18 mei 2024

Nieuws

Kruisnetmonitoring Spaarndam zoekt vrijwilligers

Glasaal

  • 22 april 2024
  • Auteur: Jeroen van Riet
  • Aantal keer bekeken: 168
  • 0 Reacties
Kruisnetmonitoring Spaarndam zoekt vrijwilligers

Sinds 2014 wordt in het kader van de Ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal e.o. op verschillende plekken onderzoek verricht naar trekvissen. Belangrijke soorten in dit gebied zijn glasaal, driedoornige stekelbaars, bot en spiering. Dit jaar wordt op 13 locaties kruisnetmonitoring toegepast om inzicht te krijgen in aantallen bij knelpunten zoals gemalen en sluizen. Op iedere locatie is in het voorjaar een vrijwilligersteam wekelijks actief. Boezemgemaal Spaarndam draait dit jaar voor het eerst mee in deze monitoring.

Een historische plek, want rond het jaar 1500 speelden hier al conflicten rondom paling tussen het doorlaten van vis voor de vissers en het tegengaan van wateroverlast. Nog steeds wil vis het Spaarne op zwemmen en daarom heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland in 2020 een vispassage aangelegd.

Rijnland en RAVON willen de komende jaren beter inzicht krijgen in de aantallen trekvissen die hier aankomen en ook weten hoe goed de vispassage werkt. Op 15 april heeft voor het eerst monitoring plaatsgevonden. Het team kan nog versterking gebruiken. Vind je het leuk om even na zonsondergang met een kruisnet gegevens te verzamelen? Of ben je benieuwd naar dit onderzoek? Neem dan contact op!

Meer informatie: ravon.nl/glasaal

Printen
Waardeer dit artikel
Geen waardering

Over RAVON

RAVON is een onafhankelijke kennisorganisatie die samen met vrijwilligers de inheemse reptielen, amfibieën en vissen beschermt. RAVON, FLORON en Paddenstoelenonderzoek Nederland zijn onderdeel van Stichting Natuur Onderzoek Nederland.

Privacy statement

Geregistreerd bij

Logo ANBI

Telprojecten

Reptielen tellen
Amfibieën tellen
Vissen tellen

Partners

Doe mee

Word vrijwilliger
Word donateur
Doe een gift
Werkgroepen

Webshop

Contact

Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Contactpagina


Adres Natuurplaza
(gebouw Mercator III)
Toernooiveld 1 6525 ED
Nijmegen
Route

Vacatures

Back To Top