NEM Verspreidingsonderzoek Reptielen en Amfibieën 2018

Minimaliseren
Klik hier om naar de vernieuwde kaartmodule te gaan om te kijken welke 10x10 km-hokken er nog onderzocht moeten worden!

Het NEM Verspreidingsonderzoek Reptielen en Amfibieën is erop gericht om de verspreidingsgegevens van onze diersoorten zo actueel mogelijk te houden. RAVON biedt via een kaartmodule de hokken aan die het meest bijdragen aan de kennis over de verspreiding van soorten.

Hoofddoel

Hoofddoel is de verspreiding op 10x10 km-hok niveau te actualiseren over de periode 2018-2023 (Uitleg). Dit betekent niet dat het hele 10x10 km-hok moet worden onderzocht maar dat elke waarneming van de doelsoort binnen dat 10x10 km-hok leidt tot de afronding van dat 10x10 km-hok. Via de kaartmodule kun je zien welke 10x10 km-hokken er voor de doelsoorten onderzocht moeten worden. 


Kaartmodule

Via de module kun je zien waar binnen het 10x10 km-hok de historische waarnemingen zijn gedaan. Daarnaast kun je een google maps kaartje (luchtfoto) bekijken waardoor je goed kan inschatten waar kansrijke plekken liggen.


Meedoen

Ben je geïnteresseerd en wil je graag een steentje bijdragen aan de bescherming van onze amfibieën en reptielen, dan is dit onderzoek een uitgelezen kans! Klik op de kaartmodule hierboven en doe mee aan het verspreidingsonderzoek! Klik hier voor instructies voor in het veld. RAVON wenst je alvast veel succes én plezier met het veldbezoek!   

soortenra.jpg

  

Naar welke soorten moet gezocht worden?

Minimaliseren

Het verspreidingsonderzoek richt zich op alle in Nederland voorkomende reptielen en amfibieën. Er is voor gekozen om van een aantal belangrijke soorten gericht verspreidingsonderzoek te doen te onderzoeken hokken aan te bieden. De overige soorten liften dan automatisch mee bij de informatie die wordt verzameld.

Hieronder staan de soorten waarvan RAVON gericht 10x10 km-hokken ter onderzoek aanbiedt via de kaartmodule. De soorten waarvan de soortnaam dik gedrukt is hebben de hoogste prioriteit (Klik op de foto's van de soorten voor meer informatie over hun uiterlijk, leefwijze en verspreiding.

Reptielen

gladde slang Jelger.jpg
zandhagedis2.jpg adder Jelger.jpg hazelworm Jelger.jpg

Gladde slang

Zandhagedis

Adder

Hazelworm

Amfibieën

kamsalamander Jelger2.jpg knoflookpad.jpg
boomkikker.jpg
rugstreeppad-Jelger2kl.jpg

Kamsalamander

Knoflookpad

Boomkikker

Rugstreeppad 

heikikker.jpg poelkikker-Jelger.jpg vinpootsalamander.jpg

Heikikker

Poelkikker

Vinpootsalamander

Bovenstaande soorten hebben prioriteit in het verspreidingsonderzoek. Van de overige soorten zijn alle waarnemingen uiteraard ook belangrijk en van harte welkom!

  

Agenda Verspreidingsonderzoek

Minimaliseren
Vandaag 
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
Categories:
select
maartapril 2018mei
madiwodovrzazo
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
  

Nieuwsbrieven

Minimaliseren

Schubben & Slijm is de nieuwsbrief van het NEM verspreidingsonderzoek reptielen en amfibieën, het verspreidingsonderzoek vissen en de beide meetnetten. Klik hier om de reeds verschenen nummers van schubben en slijm te downloaden!

Klik hier om naar de nieuwsbrieven schubben & slijm te gaan!

  

Partners

Minimaliseren

Ministerie van Economische Zaken

  

Hygiëneprotocol

Minimaliseren

RAVON heeft een hygieneprotocol opgesteld en adviseert iedereen volgens dat protocol te werken.

Download het hygieneprotocol (PDF)

Klik hier om het hygiëne protocol te downloaden

  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina