Basiscursus zoetwatervissen

Minimaliseren

De basiscursus ‘herkenning zoetwatervissen’ is  bedoeld voor vrijwilligers en zijn opgezet voor beginnende waarnemers. Een cursus bestaat uit één of twee dagdelen theorie, gevolgd door één of meerdere excursies. Er wordt ingegaan op de leefwijze, waar en wanneer de verschillende soorten in het veld te vinden zijn, hoe ze waar te nemen zijn en waarop gelet moet worden bij de herkenning. Tenslotte is er ook aandacht voor het gemakkelijk kunnen doorgeven van je waarnemingen via de verschillende invoerportalen. Zo kunnen de verzamelde gegevens ook daadwerkelijk worden ingezet voor de bescherming van vissen.

Geïnteresseerd? 
Wil je een cursus volgen, kijk dan in de agenda voor de geplande cursussen. Kies onder categorieën "Cursussen" voor een snel overzicht. Is er geen cursus gepland bij jou in de buurt, dan kan je je wens kenbaar maken bij de regionale/lokale IVN- of KNNV afdeling of andere natuurorganisatie. 

Informatie voor organiserende natuurorganisaties: 
De cursussen kunnen in alle provincies worden gegeven (bij voldoende belangstelling) door RAVON-afdelingen/werkgroepen en andere deskundigen. Een lijst van cursusleiders (ingedeeld naar provincie) is op te vragen bij kantoor@ravon.nl; telefoon 024 74.10.600. 

Cursusmateriaal: 
De in 2006 bij RAVON uitgekomen veldgidsen zijn zeer geschikt als cursusmateriaal.

  • Herkenning zoetwatervissen (116 p., ruim 150 tekeningen en 30 kleurenfoto’s)
  •  Het waarnemen van zoetwatervissen (60 p., met zwart-wit foto’s en tekeningen) 

De gidsen behandelen de Nederlandse soorten en de inhoud is sterk op gebruik in het veld afgestemd. Vooral beginnende en nog niet volleerde waarnemers zullen er veel plezier van hebben, maar ook ervaren veldwerkers kunnen hun kennis er mee opfrissen. De Nederlandse soorten worden behandeld en het onderscheid tussen sterk gelijkende soorten krijgt veel aandacht. De gidsen zijn voorzien van veel zwart-wit tekeningen, waarbij detailkenmerken een kleurenaccent hebben. 

Bij één bestelling ineens voor een cursusgroep kunnen de gidsen voor de donateursprijzen worden aangeschaft. Meer informatie over de gidsen is vindt u hier.

  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina