Groene zonnebaars

Minimaliseren
Groene zonnebaars (Foto: Wikimedia Commons, Fredlyfish4)

Groene zonnebaars (Foto: Wikimedia Commons, Fredlyfish4)

Uiterlijk
De groene zonnebaars (Lepomis cyanellus) kan een lengte van 30 centimeter bereiken. De vis is hooggebouwd en zijdelings afgeplat, met een grote, licht bovenstandige bek. De bek is bij groene zonnebaars een belangrijk kenmerk. Deze loopt door tot onder het begin van het oog, bij bluegill (L. macrochirus) en zonnebaars (L. gibbosus) houdt de bek ruim voor het begin van het oog op. Net als bij andere baarsachtigen zijn er van origine twee rugvinnen, waarvan de voorste met stekels. Bij de groene zonnebaars zijn deze vinnen vergroeid. Het voorste gedeelte heeft 10 stekels en het achterste gedeelte heeft 13-14 zachte vinstralen. De langste zachte vinstralen zijn ruim twee keer langer dan de langste harde vinstralen. Bij zonnebaars zijn de zachte vinstralen ongeveer de helft langer en bij bluegill is er geen duidelijk verschil in lengte. De soort heeft in tegenstelling tot zonnebaars en bluegill een gele zoom aan de anaalvin en buikvinnen. Net als veel verwante soorten, heeft groene zonnebaars een zwarte stip op het kieuwdeksel, die bij deze soort aan de achterkant is voorzien van een wit-oranje rand. De kleur van de vis is groen tot bruin en kan erg donker zijn. Soms zijn vage blauwe vlekjes op de flank aanwezig.

Leefgebied & levenswijze
De groene zonnebaars is afkomstig uit Noord-Amerika. Het gedrag van de groene zonnebaars lijkt veel op dat van de zonnebaars. Het is een predator die snel nieuwe leefgebieden kan bevolken bij het ontbreken van concurrenten en predatoren.

Bedreigingen
De groene zonnebaars is afkomstig uit Noord-Amerika. Het gedrag van de groene zonnebaars lijkt veel op dat van de zonnebaars. Het is een predator die snel nieuwe leefgebieden kan bevolken bij het ontbreken van concurrenten en predatoren. Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in deze risicoanalyses:

  1. Risk analysis of exotic fish species included in the Dutch Fisheries Act and their hybrids
  2. Plaag risico analyse van tien exotische vissoorten in Nederland
  3. A risk analysis of sunfishes (Centrarchidae) and pygmy sunfishes (Elassomatidae) in the Netherlands

Fotoalbum

Minimaliseren
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina