Spitssnuitsteur

Minimaliseren
Soortbeschrijving & levenswijze 
Spitssnuitsteur (Acipenser stellatus) is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland aangetroffen wordt. Lichaam en snuit zijn langgerekt en slank. Spitssnuitsteur wordt maximaal 220 cm groot. De beenplaten zijn lichtgekleurd (26 tot 43 beenplaten op de flank) en tussen de rijen beenplaten bevinden zich onregelmatig geplaatste kleine beenplaatjes. De Bekdraden bevinden zich dichter bij de bek dan bij de snuitpunt. Het lichaam is donkergrijs met een lichtgekleurde buik. De vinnen zijn donkergrijs met een lichte rand. In zijn oorspronkelijke leefgebied rond de Kaspische en Zwarte zee migreert de soort vanuit zee stroomopwaarts in rivieren om te paaien op grindbedden in snel stromend water. In de Zwarte Zee migreert de laatste natuurlijke populatie nog de Donau op om te paaien. In zijn gehele leefgebied staat de soort onder sterke druk door overbevissing en verlies aan paailocaties. 

Verspreiding
Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de spitssnuitsteur zijn de Kaspische zee, zwarte zee en Azov zee en de hiermee in verbinding staande rivieren waaronder de Wolga en Donau. Het kweken en de verkoop van spitssnuitsteur in vijvercentra heeft geleid tot incidentele uitzettingen in Nederland. Voortplanting van de spitssnuitsteur in Nederland is niet bekend.

Bescherming
Spitssnuitsteur staat op de IUCN Red List of Threatened Species. De soort wordt ingedeeld in de categorie: Critically Endangered. Aangezien de spitssnuitsteur niet inheems is in Nederland geld hier geen wettelijk beschermde status voor de soort. 

Voor meer informatie over herkenning van spitssnuitsteur zie de CITES Identification Guide.

Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in deze risicoanalyses:

  1. Risk analysis of exotic fish species included in the Dutch Fisheries Act and their hybrids
  2. Plaag risico analyse van tien exotische vissoorten in Nederland

Fotoalbum

Minimaliseren
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina