Siberische steur

Minimaliseren
Soortbeschrijving & levenswijze 
Siberische steur (Acipenser baerii baerii) is een exotische steursoort die slechts incidenteel in Nederland wordt aangetroffen. Siberische steur wordt maximaal 200 cm groot. De snuit is meestal spits. De beenplaten zijn relatief klein (32-62 beenplaten op de flank). Bij grotere exemplaren kunnen de beenplaten geheel of gedeeltelijk ontbreken. Het lichaam en de vinnen zijn donkerbruin gekleurd. De bekdraden hebben geen franjes. De soort leeft in zijn natuurlijke leefgebied in de diepere delen van grote rivieren, paait in de brede hoofdlopen van de rivieren op zandig, stenig of grindig substraat in de sterke stroming. Het voedsel bestaat uit bodemdiertjes zoals insectenlarven, wormen en kreeftachtigen.

Verspreiding
Het natuurlijke verspreidingsgebied van Siberische steur ligt in Siberië. Het kweken en de verkoop van Siberische steur in vijvercentra heeft geleid tot incidentele uitzettingen in Nederland. Voortplanting van de Siberische steur in Nederland is niet bekend.

Bescherming
Siberische steur staat op de IUCN Red List of Threatened Species. De soort wordt ingedeeld in de categorie: Vulnerable. Aangezien de siberische steur niet inheems is in Nederland geldt hier geen beschermde status voor de soort. 

Voor meer informatie over herkenning van Siberische steur zie de CITES Identification Guide.

Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in deze risicoanalyses:

  1. Risk analysis of exotic fish species included in the Dutch Fisheries Act and their hybrids
  2. Plaag risico analyse van tien exotische vissoorten in Nederland

Fotoalbum

Minimaliseren
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina