Regenboogforel

Minimaliseren

Regenboogforel

Soortbeschrijving & levenswijze
Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) is een exotische vissoort in Nederland. Regenboogforel heeft uiterlijke gelijkenissen met de inheemse beekforel. Belangrijk verschil in uiterlijk is de aanwezigheid van een groot aantal zwarte stippen op het gehele lichaam inclusief de staart en de aanwezigheid van een duidelijke paarse band over de lengte van het lichaam. Regenboogforel kent in zijn oorspronkelijke leefgebied zowel populaties met dieren die naar zee trekken (anadroom) als populaties die uitsluitend in zoet water voorkomen. Het voedsel van de regenboogforel bestaat uit tal van ongewervelde en kleine vissen. Het paaien gebeurd in snelstromende gedeelten van de bovenloop van rivieren op grof substraat. Vrouwtjes van de regenboogforel maken een paaikuil in het grind waarin zij de eitjes afzet die vervolgens door het mannetje bevrucht worden. 


Verspreiding
Regenboogforel komt oorspronkelijk voor in Noord Amerika maar is in Nederland herhaaldelijk uitgezet ten behoeve van de hengelsport zoals in het Veerse Meer, in beken en in forellenvijvers. 

Bescherming
Regenboogforel is een exoot en is opgenomen in de Visserijwet.

Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in deze risicoanalyses:

  1. Risk analysis of exotic fish species included in the Dutch Fisheries Act and their hybrids
  2. Plaag risico analyse van tien exotische vissoorten in Nederland
  3. A risk analysis of exotic trout in the Netherlands

Fotoalbum

Maximaliseren
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina