Pos

Minimaliseren
Pos (Gymnocephalus cernuus)


Uiterlijk
Pos (Gymnocephalus cernua) behoort tot de familie van de baarzen (Percidae) en heeft een hoge rug met op de flanken een onregelmatig patroon van donkere stippen met een groenige of zilverkleurige waas. Het voorste deel van de rugvin en de kieuwdeksels hebben scherpe stekels. Pos wordt tot ongeveer 20 cm groot. De soort vertoont overeenkomsten met baars en snoekbaars. Deze soorten hebben twee gescheiden rugvinnen terwijl de pos er slechts één heeft.

Leefgebied & levenswijze
Pos komt in bijna heel Europa voor tot in Siberië en leeft in rivieren, meren, kanalen en ook licht brakke wateren. Voedselrijke stilstaande wateren met een zachte bodem, zonder waterplanten zijn favoriet. In de paaitijd die loopt van april tot juli worden zuurstofrijke plaatsen, zoals oevers met golfslag in meren, opgezocht. De eieren worden afgezet op slibvrij substraat zoals stenen of plantenmateriaal maar ook kale bodems voldoen. De soort gedijt goed in troebele en donkere omstandigheden. Pos kan hier goed jagen doordat het zijlijnsysteem sterk ontwikkeld is en doordat een reflecterende laag op het netvlies zorgt voor extra lichtabsorptie. Het voedsel bestaat uit ongewervelde bodemdieren als muggenlarven, waterpissebedden, vlokreeften en zooplankton.

Bedreigingen en bescherming
Pos is een vrij algemene soort in Nederland die weinig bedreigingen kent. De soort is opgenomen in de Visserijwet zonder gesloten tijd of minimummaat.

  

Fotoalbum

Minimaliseren
pos
Pos
een posje uit omgeving Wageningen
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina