Brakwatergrondel

Minimaliseren

Brakwatergrondel - foto Jelger Herder

Uiterlijk
De brakwatergrondel  (Pomatoschistus microps) komt uit de familie van de grondels (Gobiidae) en is een klein bodemvisje. De soort heeft een bovenstandige bek en een doorzichtig lichaam en vinnen. De buikvinnen zijn aaneengegroeid en vormen een zuignap. Het mannetje krijgt in de paaitijd een blauwe tot zwarte vlek in de voorste rugvin. De soort wordt circa 6 cm lang. In tegenstelling tot de andere (exotische) grondels heeft brakwatergrondel op de kop tot aan de eerste rugvin geen schubben.

Leefgebied & levenswijze
Brakwatergrondel komt voor in een groot deel van de kustgebieden van Europa. Ook langs de Nederlandse kustzone komt de soort algemeen voor. Brakwatergrondels leven ook estuaria en andere brakke tot licht brakke wateren. In zoet water wordt de soort regelmatig aangetroffen in het Lauwersmeer, Noordzeekanaal, de Nieuwe Waterweg en het IJsselmeer. Brakwatergrondels leven op zand en modderbodems waar ze zich voeden met ongewervelden. De paaitijd loopt van februari tot september en het vrouwtje heeft in die periode meerdere legsels. De eitjes worden tussen of onder stenen, schelpen of waterplanten gelegd. Het mannetje bewaakt de eitjes tot ze uitkomen.

Bedreigingen en bescherming
In het zoete water vanNederland is brakwatergrondel een zeldzame soort die hoofdzakelijk op overgangen naar zee wordt aangetroffen. De soort is niet opgenomen in de Visserijwet. Er zijn weinig bedreigingen voor de brakwatergrondel omdat het leefgebied erg uitgestrekt is. Door het afdammen van estuaria is het leefgebied binnen onze landsgrenzen wel sterk afgenomen. Een groot deel van het IJsselmeer (Zuiderzee), Haringvliet en Lauwersmeer behoorde vroeger tot het leefgebied van deze soort.

 


  

Fotoalbum

Maximaliseren

all aboutweb design Australiaonline
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina