Aziatische modderkruiper

Minimaliseren

Foto: Jelger Herder

Uiterlijk
De Aziatische modderkruiper (Misgurnus anguillicaudatus) vertoont zowel qua uiterlijk als levenswijze overeenkomsten met de inheemse grote modderkruiper (Misgurnus fossilis). Beide kunnen tot meer dan 25 cm. lang worden. De Aziatische heeft net als de grote modderkruiper tien bekdraden. Het onderscheid is te maken op basis van het kleurpatroon. De grote modderkruiper heeft een donkerbruine tot roodbruine kleur met donkere lengtestrepen op de flanken. De Aziatische is meer olijfkleurig en egaler van kleur, met een gemarmerd tot spikkelachtig patroon en geen duidelijke lengtestrepen. Bij jonge dieren is dit patroon nog minder aanwezig. Die kunnen daardoor verward worden met exemplaren van de kleine modderkruiper, die ook licht gekleurd zijn. De kleine modderkruiper heeft echter een meer geblokt vlekkenpatroon en slechts zes bekdraden.

Leefgebied & levenswijze
De Aziatische modderkruiper komt oorspronkelijk voor in Siberië, Korea, Japan, Zuid-China en Noord-Vietnam. Hier leven ze in stilstaand of zwak stromend water van moerassen langs riviertjes en meren, plassen, vijvers en rijstvelden. De soort leeft vooral in wateren met een modderige bodem. De soort is te koop als aquariumvis, ook in Nederland. De soort is geïntroduceerd in Hawaï, verscheidene delen van de Verenigde Staten, Australië, Italië, de Spaanse Ebro-delta en in Duitsland. Na 2005 is de Aziatische modderkruiper op minstens drie nieuwe locaties in Duitsland ontdekt. In één Duits natuurgebeid komt inmiddels al jaren een populatie voor. In 2012 werd de Aziatische modderkruiper voor het eerst in Nederland aangetroffen, in de Tungelroyse beek in Limburg. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze hier door iemand losgelaten.

Bedreigingen
De Aziatische modderkruiper kan hybridiseren met andere Misgurnus-soorten, hoewel dit – voor zover bekend – geen vruchtbare nakomelingen oplevert. Hiernaast komen bij deze soort een aantal ziekten voor, die overgedragen kunnen worden op andere soorten. De soort vormt daarmee mogelijk een gevaar voor de in Nederland inheemse, beschermde en zeldzame grote modderkruiper.Meer informatie over de risico’s die exotische vissoorten met zich meebrengen is te vinden in deze risicoanalyses:

  1. Risk analysis of exotic fish species included in the Dutch Fisheries Act and their hybrids
  2. Plaag risico analyse van tien exotische vissoorten in Nederland

Fotoalbum

Minimaliseren
juvenielen Aziatische modderkruiper Tungelroyse beek Kruispeel
juvenielen Aziatische modderkruiper met kenmerkende zwarte stip op staartwortel
juvenielen Aziatische modderkruiper
Aziatische modderkruiper, ongeveer 5 - 5,5 cm groot. Gevangen op 7 mei 2012 in Tungelroyse beek ter hoogte van de onderdoorgang van de A2.
Aziatische modderkruiper, rechts kleine modderkruiper. Hetzelfde exemplaar.
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina