Overige meest voorkomende exotische schildpadden

Minimaliseren
zaagrugschildpad Jelger.jpg

Beschrijving:

Sinds het verbod op de import van roodwangschildpadden (Trachemys scripta elegans) in de EU in 1997, is de handel overgaan op andere soorten en ondersoorten. Hiervan zijn de geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii), geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta) en zaagrugschildpad (Graptemys pseudogeographica) de meest aangeboden soorten. In de Nederlandse wateren vormen zij, samen met de roodwangschildpad, de hoofdmoot (> 95%) van de aangetroffen schildpadden. RAVON heeft een herkenningskaart gemaakt om deze en andere exotische zoetwaterschildpadden op naam te kunnen brengen.

Verspreiding

Zoetwaterschildpadden worden vaak uitgezet door eigenaren die niet langer voor hun schildpad willen zorgen. Dit is bij wet verboden. Deze schildpadden komen in allerlei soorten wateren voor, maar worden het meest aangetroffen in stedelijk gebied, omdat daar ook de meeste schildpadden als huisdier worden gehouden.

geelbuikschildpad Jelger.jpg

Bescherming en bedreiging

Het risico dat uitgaat van exotische zoetwaterschildpadden in Nederland is wellicht niet groot. De jonge dieren eten vooral insecten, die in en rond het water zitten. Volwassen dieren gaan over op een dieet van planten en vis. Succesvolle voortplanting van exotische schildpadden is in Nederland nog niet vastgesteld. Bij verdere klimaatopwarming gaat dat in de toekomst mogelijk wel gebeuren. Om een vinger aan de pols te kunnen houden, zijn waarnemingen belangrijk; zeker ook die van eiafzet. Vanwege de lastige determinatie is het prettig als er foto’s bijgevoegd zijn. Bij eventueel gevangen dieren, graag ook een foto van de buikzijde opnemen en van de uitgestrekte nek en kop. Meer informatie over exotische schildpadden is te vinden in deze risicoanalyse.

  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina