Italiaanse kamsalamander

Minimaliseren

Italiaanse kamsalamander - foto Jelger Herder

Beschrijving

De Italiaanse kamsalamander (Triturus carnifex) lijkt sterk op de nauw verwante en inheemse kamsalamander. Als hulpmiddel om beide soorten te determineren heeft RAVON een herkenningskaart gemaakt, met daarop de belangrijkste verschillen. De soorten vormen echter hybriden die vruchtbaar zijn, waardoor er soms dieren worden gevonden, die niet in het veld gedetermineerd kunnen worden. Het is dan ook belangrijk om foto’s te nemen van zowel buik, rug als flank van elk individu en deze aan de waarneming toe te voegen.

Verspreiding

Het natuurlijk areaal van de Italiaanse kamsalamander omvat Italië, Slovenië, Zuid-Zwitserland, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Noord-Kroatië. De soort is in Nederland waarschijnlijk al sinds de jaren zeventig aanwezig, via ontsnapping en/of loslaten vanuit een vijvercentrum op de Veluwe. De eerste melding van de soort dateert uit 1999. Inmiddels is de soort van minstens 35 locaties op de Veluwe bekend en wordt een aanzienlijk deel van de Veluwe bezet. De verspreiding beslaat grofweg het gebied tussen Vierhouten, Emst, Apeldoorn, Nieuw Milligen en Staverden.

Bescherming en bedreiging

De Italiaanse kamsalamander kan concurreren en hybridiseren met de (inter)nationaal strikt beschermde inheemse kamsalamander. De nakomelingen zijn bovendien vruchtbaar, waardoor de vermenging door blijft gaan. Dit doet zich ook op de Veluwe voor en op een aantal plekken zijn nog slechts genetische sporen van de eertijds aanwezige inheemse kamsalamanders terug te vinden. Dit vormt een serieuze bedreiging voor de inheemse kamsalamander. Om een vinger aan de pols te kunnen blijven houden, zijn uw waarnemingen heel belangrijk. Daarnaast is RAVON betrokken bij diverse gerichte onderzoeken naar verspreiding en mate van hybridisatie in opdracht van het ministerie. 

  

Herkenningskaart

Minimaliseren

Fotoalbum

Minimaliseren
T Carnifex
T Carnifex
T Carnifex
28 mei 2013, 19 exemplaren van de Italiaanse kamsalamander geteld en 1 kamsalamander
Italiaanse kamsalamanders
  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina