Ziekte en doodsoorzaak

Minimaliseren

Ziekte en dood horen bij de cyclus van het leven. Maar wanneer nieuwe, invasieve ziekteverwekkers inheemse populaties binnendringen, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Populaties vissen, reptielen of amfibieën kunnen hierdoor verdwijnen, waarmee het voortbestaan van zeldzame soorten wordt bedreigd. RAVON doet daarom onderzoek naar verschillende ziektes die de inheemse fauna bedreigen.

Voorbeeldprojecten

Minimaliseren
Chytridiomycose Ranavirus Spaerothecum destruens
Geelbuikvuurpad wordt geswapt voor onderzoek naar Chytrid - foto Jelger Herder
  Bastaardkikker met ranavirus - foto Jelger Herder
  Blauwband - drager van Spaerothecum destruens - foto Jelger Herder
In Nederland en in België komen de amfibieschimmels Batrachochytrium dendrobatidis en B. salamandrivorans voor. Deze schimmels veroorzaken de de voor amfibieën dodelijke infectieziekte chytridiomycose, met enorme impact op amfibie populaties.
Ranavirussen kunnen zorgen voor massale sterfte onder amfibieën, vissen en reptielen. RAVON voert samen met het DWHC onderzoek uit naar het Ranavirus. In 2011 heeft er in het Dwingelderveld een uitbraak van het ranavirus plaatsgevonden.
De ééncellige eukaryoot Sphaerothecum destruens kan veroorzaakt een dodelijke ziekte onder vissen. De ziekte is via de blauwband (een exoot) in Nederland terecht gekomen. RAVON voert i.s.m. de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek uit.

Uw contact

Minimaliseren

Annemarieke Spitzen 

   a.spitzen@ravon.nl 
   024-7410609
 CV  klik hier

  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina