Nieuwe soort voor Nederland: Pontische Stroomgrondel.

Minimaliseren

pontischestroomgrondel_Jelger_Herderkopie.jpgMedewerkers van bureau Natuurbalans en Stichting RAVON hebben op 11 maart 2009 in de Waal, ter hoogte van de energiecentrale bij Nijmegen, een nieuwe vissoort ontdekt: de Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis). De grondel, een soort uit de familie van de Gobiidae, is aangetroffen tijdens de uitvoering van de Actieve Vismonitoring Zoete Rijkswateren van Rijkswaterstaat Waterdienst.

Van nature komt de Pontische stroomgrondel voor in de rivieren rond de Zwarte Zee. Door de aanleg van het Main-Donau kanaal tussen de Donau en de Rijn heeft de soort zich kunnen uitbreiden naar het stroomgebied van de Rijn. In 2008 is de Pontische stroomgrondel voor het eerst in het Duitse deel van het Rijnsysteem gezien en nu is dus ook het voorkomen in het Nederlandse deel van de Rijn vastgesteld. De Pontische stroomgrondel bereikt een lengte van ongeveer 20 cm en valt op door de zuignap, gevormd door aaneengegroeide buikvinnen.

 

Klik hier voor een PDF met meer informatie over de ontdekking en kenmerken van de Pontische Stroomgrondel.

 

pontischestroomgrondel_Jelger_Herder2.jpg

  
  RAVON is de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Advies, onderzoek & bescherming.   Telefoon: 024-7410600
Email: kantoor@ravon.nl
Adres: zie contact pagina