Zoeken
woensdag 25 april 2018  Winkel » Waarnemen en herkennen Registreren   Inloggen

Waarnemen en herkennen

Minimaliseren

 

Bij RAVON zijn vier actuele, fraai en rijk geïllustreerde veldgidsen verkrijgbaar:
 • Herkenning zoetwatervissen (128p., ruim 150 tekeningen en 33 kleurenfoto's)
 • Het waarnemen van zoetwatervissen (60 p., met zwart-wit foto's en tekeningen)
 • Herkenning amfibieën en reptielen (144 p., ruim 250 tekeningen en 34 kleurenfoto's)
 • Het waarnemen van amfibieën en reptielen (60 p., met zwart-wit foto's en tekeningen)
 

De herkennings- en waarnemingsdelen vormen voor zowel de zoetwatervissen als voor de amfibieën en reptielen tweelingsets: ze vullen elkaar aan. De herkenningsgidsen zijn sterk afgestemd op in het veld herkenbare kenmerken. Het onderscheid van sterk gelijkende soorten krijgt veel aandacht. Ze zijn fraai geïllustreerd met zwart-wit tekeningen van de Nederlandse, tegenwoordig in Slovenië werkende herpetoloog en illustrator Paul Veenvliet. De kaften van de herkenningsdelen hebben uitvouwbare flappen met een centimeteraanduiding. De binnenzijden bevatten tekeningen met verwijzingen naar de orde of familie en overzichten van anatomische kenmerken. De flappen kunnen tevens als bladwijzer dienen. De waarnemingsdelen bevatten alle noodzakelijke informatie voor het gericht zoeken naar de doelsoorten en het correct doorgeven van de waarnemingen in het veld, zodat deze door RAVON in de landelijke databank kunnen worden verwerkt. De veldgidsen bieden veel nieuwe en in het veld bruikbare informatie. De herkenningsdelen bevatten kleurenfoto's, de beide waarnemingsdelen zijn in zwart-wit uitgevoerd. De kaft kan tegen een stootje en is enigszins vochtbestendig. Formaat en gewicht zijn geschikt voor rugzak of jaszak.
 

tekeningenpv.jpg  


 
5.jpg

6.jpg

 
Inhoud herkenningsdelen:
 • uitgebreide, duidelijk geïllustreerde en op veldkenmerken afgestemde determinatietabellen;
 • overzichten van de Nederlandse soorten;
 • algemene hoofdstukken over de ecologie en biologie van de soortgroepen;
 • soortbesprekingen met habitustekening (soms met detailtekeningen) met informatie over herkenning en leefwijze, habitat, verspreiding en over andere soorten waarmee de soort verward kan worden;
 • kleurenfoto's van soorten die gemakkelijk met elkaar verwisseld worden of relevante details.
In het herkenningsdeel voor zoetwatervissen worden niet alleen de hengelsportsoorten behandeld, maar alle inheemse zoetwatervissen, variërend van bewoners van poldersloten tot soorten van beken, plassen en poelen. In de tweede druk zijn nog een aantal extra exoten toegevoegd. Het herkenningsdeel voor amfibieën en reptielen bevat diverse sleutels, een voor elk van de verschillende levensstadia van de diergroepen. Zo kunnen ook larven en eieren van amfibieën en vervellingshuiden van reptielen op naam gebracht worden.

Inhoud waarnemingsdelen

Het zoeken naar amfibieën, reptielen en vissen wordt door velen als een plezierige bezigheid ervaren. Er zijn verschillende methoden om dieren te zoeken en om terreinen en wateren te bemonsteren. De waarnemingsdelen geven o.a. informatie over:
 • het vergroten van de kansen op waarneming;
 • de verschillende werkmethoden in het veld (inventarisatie of monitoring);
 • de methoden om waarnemingen door te geven voor verwerking in de landelijke databank;
 • de noodzakelijke materialen en voorbereiding;
 • zorgvuldig handelen in het veld om de verstoring voor dieren zo gering mogelijk te maken;
 • werktekeningen voor het zelf maken van een schepnet en een cuvet (om de vangsten te bekijken).
 

Kortom: compacte en volledige veldgidsen voor iedereen die meer wil weten over de kruipende dieren en over wat er allemaal rondzwemt onder het spiegelend wateroppervlak, de dieren wil spotten en die de waarnemingen wil doorgeven, zodat ze voor een effectieve bescherming gebruikt kunnen worden.  

Bestellen:
De herkenningsdelen kosten 10,50 euro voor donateurs van RAVON en de waarnemingsdelen 6,50 euro (voor niet-donateurs respectievelijk 12,50 en 7,50 euro), exclusief verzendkosten. De gidsen zijn hier te bestellen door in de online winkel het formulier in te vullen en te verzenden.

Prijzen in Euro's: Prijs donateurs    Prijs overigen

Veldgids Herkenning Reptielen & Amfibieën

€ 10.50

€ 12.50      

Veldgids Waarnemen Reptielen & Amfibieën

€ 6.50

€ 7.50      

Veldgids Herkenning Zoetwatervissen 

€ 10.50

 € 12.50     

Veldgids Waarnemen Zoetwatervissen

€ 6.50

€ 7.50      

 

  
© PlumIT